Maallikkoelvytystaidot ja Deffa


Miten tärkeää on maallikkoelvytystaidot ja Deffa

Paula Risikko, kok.

Eduskunnan Puhemies Paula Risikon lyhyt jututus

Vuositasolla Suomessa menehtyy useampi tuhat henkilöä näissä tapahtumissa. MaallikkoDefibrillaattori on näissä tilanteissa korvaamaton laite, mutta sen tunnettuus ja laitemäärät Suomessa ovat  ’ lapsenkengissä’  verrattuna esimerkiksi defibrillaattorien yleisyyteen Tukholmassa ja Kööpenhaminassa.Miksi näin on Suomessa?

Tilanteeseen ei varmasti ole mitään yksittäistä syytä. Pohjanmaalla sanotaan, että ”kaatunutta maitoa on turha itkeä”, joten nyt vain on tehtävä paljon työtä sen eteen, että asian tunnettuus lisääntyy ja laitemäärät saadaan nousemaan. Lisäksi tarvitaan paljon neuvontaa ja ohjausta laitteiden oikeaan käyttöön.

Deffan eli Sydäniskurin tulisi olla 24/7 saatavilla siellä missä ihmisiä on eri vuorokauden aikana  mm kauppakeskukset, linja-ja rautatieasemat, kirjastot, kulttuuri-,liikunta- ja urheilutilat.

Olisiko mahdollista säätää valtakunnallinen ohjeistus asialle ja sitä tukevalla viestinnällä Deffa-laitteiden olemassaolo tehdä maallikoille nykyistä huomattavasti tunnetumaksi ja näkyvämmäksi? – applikaatio älypuheliin ? TVssä yhteiskunnallinen mainostaminen?

Sydänliitossa teemme työtä asian puolesta. Tarvitaan nyös sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tukea. Yhteistyötä tehdäänkin ko. organisaatioiden kanssa. Myös Sydänliitto kehittää aiheeseen liittyvää viestintää koko ajan.

FOHAn (Finnish Oldtimers Hockey Association)  veteraanijääkiekkoseurat ovat käynnistäneet täksi vuodeksi Deffa-hankinnat jäähalleille. Olette myös sydänterveyden ykköshenkilö, puheenjohtaja Suomen Sydänliitossa . Mikä olisi ytimekäs ja kannustava viestinne veteraanijääkiekkoseuroille tässä käynnistyvässä deffa-kampanjassa?

Lämmin kiitos sydämellisestä työstänne. Se on todellista hengenpelastustyötä. Olette sisäistäneet sen, että jokainen voi auttaa.

Ja lopuksi . Kuka on Eduskunnan Puhemies Paula Risikon suosikkijääkiekkoilija? Entä mikä on Puhemiehen suosikkijääkiekkoseura?

Kannustan kaikkia tasapuolisesti. Jääkiekko on hieno harrastus- ja urheilulaji. Sopii monen ikäiselle.